Kontakt
Kontakt
Kontakt
Žiro-račun
Žiro-
račun
Konto-nummer
Učlanite se
Učlanite se

Vaša pozicija:

Sie sind hier:

Početna stranica

Startseite

Aktuelnosti

Aktuell

20.10.2016.

20.10.2016

UNNJS-SDV

Početna stranica

Startseite

O nama

Über uns

Sekcije

Sektionen

Skupštine

Tagungen

Seminari

Fortbildungen

Aktuelnosti

Aktuell

20.10.2016.

Deveta skupština Udruženja nastavnika nemačkog jezika

Deveta skupština Udruženja nastavnika nemačkog jezika se održala od 30.09.-02.10.2016. u Sremskim Karlovcima u Karlovačkoj gimnaziji.

Moto ove skupštine je bio Nemački jezik kao most na putu ka Evropi i svetu, a tema Projekti u nastavi nemačkog jezika. Ova skupština je bila posebna po tome što je organizovana u saradnji sa Udruženjima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i lokalnim Gete institutima. Skupštini je prisustvovalo oko 50 koleginica i kolega iz Bosne i Hercegovine i oko 10 koleginica iz Hrvatske. Iz Srbije je bilo 97 učesnika.

Program je bio veoma bogat. Sastojao se iz ukupno 5 plenarnih predavanja i 12 radionica. S obzirom na to da se pre ovog skupa održao sastanak delegata udruženja iz regiona tj. zemalja Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije radionice su držale kolege iz ovih zemalja, kao i iz Nemačke. Radionice su bile raznovrsne i veoma interesantne, tako da su mnogi učesnici u evaluaciji naveli, da im je nedostajalo još jedno ponavljanje. To bi im omogućilo da posete ukupno tri radionice umesto samo dve.

Otvaranje skupa je bilo u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Njemu su prisustvovali ambasador Švajcarske, njegova ekselencija Philippe Guex, zamenik ambasadora SR Nemačke Aleksandar Jung, kulturni ataše Austrije gospodin Johannes Irschik i zamenik direktora Gete Instituta Dr Bernd Šnajder. Otvaranje su uveličali hor Karlovačke gimnazije sa profesorom Pavlov Rastkom i učenici IVb razreda koji su spremili mali igrokaz na nemačkom jeziku, kao i učenici V razreda osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj i nastavnica Jovanka Novović iz Sremske Kamenice i deca iz vrtića Detelina sa 4 lista i njihova vaspitačica Slavica Ninkov. Svim kolegama se zahvaljujemo na angažovanju, a učenike posebno pohvaljujemo. Gosti su bili veoma zadovoljni programom kao i ukupnom atmosferom najstarije gimnazije u Srbiji. Dobro raspoloženje se nastavilo i u Spomen biblioteci u kojoj je poslužena kafa sa tradicionalnim kuglofom. Kuglofe je napravila koleginica Sandra Urban, profesor književnosti u Karlovačkoj gimnaziji. Naš domaćin ispred gimnazije bila je koleginica Dubravka Sekulić, profesor nemačkog jezika. Pored nje ovih dana su sa nama bili i v.d. direktor mr Milovan Đurišić, informatičar Miloš Krejić i pomoćne radnice. Svima se zahvaljujemo na pomoći, a kolektivu gimnazije na gostoprimstvu. Ovu zahvalnost smo izrazili i zahvalnicom.

I ove godine smo kao i do sada organizovali izlet, ali zbog velikog broja učesnika izlet je organizovan na tri destinacije. Svaka od njih je bila veoma zanimljiva, već i zbog grupe mladih, profesionalnih vodiča koji su na veoma originalan način prikazali istoriju i sadašnjost Novog Sada, manastira Krušedol i Grgeteg kao i Sremskih Karlovaca. Izleti su uvek prilika za druženje, upoznavanje i razmenu iskustava i ono se najčešće nastavlja i kasnije u večernjim satima. Tako je bilo i ovog puta u restoranu hotela „Dunav“.

Trećeg dana skupa, u nedelju, održana je skupština udruženja na kojoj su podeljene zahvalnice i plakete. Za dugogodišnju uspešnu saradnju i podršku UNNJS se plaketom zahvalio:

1. Prof.dr Vesni Berić- Đukić
2. Prof.dr Jovanu Đukanović
3. Mirici Toma
4. Ildiko Vračarić
5. Gete Institutu Beograd
6. Gradskoj biblioteci Novi Sad

Zahvalnicom za uspešnu saradnju i podršku UNNJS se zahvalilo koleginicama:

1. Rozemari Bjelić
2. Zori Jovanović
3. Aleksandri Begović
4. Nikoleti Momčilović
5. Leonori Rakičević
6. Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu
7. Karlovačkoj gimnaziji

Nešto više o atmosferi i organizaciji Konferencije nastavnika nemačkog jezika u Sremskim Karlovcima možete saznati iz sledećih priloga:

1. Prilog TV Most

2. Đačke novine koje su nastale u toku konferencije kao rezultat rada u radionici: So entsteht eine Schülerzeitschrift koju je držala koleginica iz Hrvratske Lea Lesar zajedno sa kolegom Krešimir Golubom.